Sunday, November 18, 2012

conteng-conteng... ;)


Alhamdulillah,, selesai sudah interview untuk dermasiswa Tunku Abdul Rahman pada tarikh 8/11/12 ari tu.. DTAR ni salah satu biasiswa untuk menolong warga Malaysia (dari keluarga susah) yang baru menghabiskan pengajian pada peringkat degree (batch yang paling latest). Jadi kepada pelajar2 yang baru grad tu,, cepat2 la mohon..  syarat pointer above 3.0 dan aktif. (xde la aktif sangat sy ni, biasa2 je, hehe). biasiswa ni akan taja anda  melalui pinjaman PTPTN. Amount yang dia akan bayar, terpulang kepada rezki,, insyaa Allah.. kalau ada rezki x ke mana.. hehe.. jom story cket pasal interview ni.. yipppii..

Dua minggu sebelum sy dipanggil utk interview, kawan merangkap housemate pon ada dipanggil. Kiranye tarikh interview x sama la.. (kalau sama kan senang, boleh g ngan dia je,, huhu) dye ambik bas kol 1 pagi dari sg nibong ke KL. Dalam kol 5 pagi sampai pudu.  Dok sorang2 tggu sampai kol 6.30 baru nek LRT. Huissh,, berani sungguh laa hai,, ad gak la cte yg x best sy dengar. Emm scary gak yee dok keyyeel ni,, haha..

Tempat temuduga kat bangsar, bgunan UOA, tingkat 10, keeyyeell, jam 11 pagi. Mase dapat email ni, giler teruja sbb 1st time dpat interview biasiswa. Nak dapat pengalaman 1, nk mencuba 1. Mne tau ad rezki, boleh la kurangkan beban hutang PTPTN yg menjangkau 21 rbu tu.. heehe. Tapi yg problem nye kat KL.. sy dapat email ni 3 mggu sebelum tarikh temuduga. Cara nk p sana tu sy tolak tepi dulu, yg penting saya reply email tersebut untuk sahkan kedatangan. walaupun bg sy cara nak p sane tu merupakan salah satu masalah, tp yg tu tutup cite dlu. tapi sy x kisah sgt nk p sana sbb ex-romate cik azizah ckap bleh aje kalau nk tumpang rumah sewa dye. Azie ckp rumah sewa dye dkat ngan bangsar. (azie sambung kat UM)

Last2 x jadi nk tumpang semalam kat umah azie atas sebab tertentu. Tu diaa kalut la aihh,, xkan nak p sorang2 kat sane, nek bas kol 1 pgi, sampai kol 5 pagi,, 6.30pgi nek LRT trus ke bangsar sbb kwan sy ckp LRT tu mmg btol2 berenti kat bangunan UOA tu,,maknenye sempat la nak p interview kol 11.. hehe,, bunyi mcm simple kan? Mane la sy brani, dah la ad tanggapan negative kat org2 kat sne.. mcm social terlebih,, lgpon sy ni bkan biasa ke sane , mau sesat nnt,, wakaka.. (maap yee org KL, sy tau anda bek2 belaka,,hee) nk ajak housemate teman, tkot fmly dye x bg, yelah,, anak perempuan. Nak ajak adik plak dye mcm bz je ngan keje dye,, mcm2 dugaan.. xnak laa mntak tlong kat abah, nnt duet kuar lgi,, dah master ni,, PENJIMATAN kewangan amat2 diperlukan,, daripada  kuar duet sbb nak teman sy, bek simpan je.. x gitu?

Semua masalah dan kesulitan kat dunia ni, ada jalan penyelesaiannya. Cuma yang membezakan, cepat atau lambat je. Insyaa Allah. Lagi satu, Allah xkan menguji hambaNYA melainkan dengan kemampuan hambaNYA kan? Allah adalah sebaik-baik pelindung ..  ak berpegang teguh pada janji-janji Allah.. kerana ak yakin apa yang ditetapkan Allah tu adalah yang terbek..  ;)

Lpas pening2 cuak2, sedih2.. mengadu kat Allah n famly.. tbe2 tringat kat cik nimi (best frend sy) Last sekali, call dye, ckp nk mntak tolong. Alhamdulillah, Allah permudahkan. . dia sudi membantu .. Cik nimi, awak bukan kawan sy, tp awak adalah sahabat saya, dunia akhirat.. ;(  sgat hargai bantuan yg dihulurkan,, ammbooihhh ayat jiwang plak,, ayat ni lahir dari hati.. xde lahir kat mulut je.. take note!  

Ambik bas dari sungai nibong ke klang sentral, memberanikan diri.. pegi sorang jugak akhirnya.. sepanjang perjalanan tu, usah cte la,, byk kali abah call tye, risau lettew anaknye yg comel lagi manis ni sorang2,,, hehe,, tp don’t worry la abah, sesat pon dalam Malaysia gak,, haha..  sy yakin,  semua datang dari Allah.  Nimie ambik kat klang sentral, jalan2 p UiTM Puncak Alam jap sebelum g ke umah sewa dye. Seriously cantik gilak uitm tu,, atas bukit, macam ala2 USM dah, nmpak canggih ooo.. bile jalan kat sne mcm ala2 teluk intan dah hah, xde la cbuk mne, best aman damai,, sesuai la nk blaja,, hehe.. mlm tu tdur kat umah abang nimi kat jalan kucing. Dekat skit ngan bangsar, nk p interview tu pon, nimi yg hantar,, hehe,, untung laaa, siap tggu sy abeh interview lgi tu.. hebat perancangan Allah kan? Tq Allah. Alhamdulillah..

Emm interview  x lama pon, x sampai 5 minit, soalan2 datok2 tu pon mcm anak ngan bapak je,, hehe.. doa2 kan laa ada rezki.. Ya Allah, lembutkanlah hati mereka.. tawakal kpd Allah, sy dah berusaha..ada rezki x kemana.. hehe..  =)

Kesimpulannya, (esp utk diri sy ) jangan  cepat mengalah walau ap juga masalah yg datang. Yakin dan tawakal kepada Allah, kerana Allah adalah sebaik2 pelindung, pendengar. Allahu rabbi..

Last but not least,

***watpe kita nk bebankan minda dengan benda2 yang  boleh membuatkan kita susah hati, banyak benda lain lgi yg perlu dibuat, nanti diri sendiri akan jdi stress, x ceria.. hehe.. dan 1 lgi stu,jangan asyik dok pk masalah,, tapi pk la CARA NAK MENGATASI masalah tu sendiri. 

***sahabat sejati susah dicari, hilang x berganti, jadi hargailah orang2 di sekeliling anda, mungkin satu hari nanti Allah akan hadirkan dia sebagai di peneman kita diwaktu kesusahan. Walau bukan dalam bentuk  bantuan fizikal, tpi jadi peneman, pendengar di kala suka dan duka juga sudah mencukupi.

***jika kita memudahkan urusan orang lain, insyaa Allah, Allah akan memudahkan urusan kita, jadi jangan nak berkira sgt yee.. ngeh2.

***ikhlaskan hati, segala apa yang dilakukan, betolkan niat. Jika AKHIRAT yang dicari, insyaa Allah, dunia akan datang dengan sendiri.

***sebaik-baik MOTIVATOR adalah DIRI SENDIRI.

***Semangat OPTIMIS diri, jalani hari2 dengan pasti.. dunia sementara akhirat selamanya!

***jangan mengeluh, ujian yang Allah bagi kat orang lain, ada yg lgi hebat.. sama-sama berdoa untuk UMAT ISLAM DI GAZA. I LUV ISLAM. Ya Allah, selamatkanlah umat Islam di Gaza.. Allahuakbar!






No comments: